Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tricyklisté SKS Blatná na RAJEC SPINNING RIDE 07

30. 11. 2007
 07

ObrazekRAJEC SPINNING® RIDE 2007 si užili všichni účastníci i Sport bez bariér

V rámci letošního brněnského veletrhu Sport Life se již posedmé uskutečnila akce RAJEC SPINNING® RIDE. Letos však byla v mnohém nová a zvláštní. Poprvé se konala na podporu projektu Konta BARIÉRY Sport bez bariér. Premiérově se jí zúčastnili naši špičkoví sportovci, zdraví i handicapovaní, a členové tricyklového klubu SKS Tricykl Blatná. A s nimi dalších téměř 500 jezdců!

Na účastníky akce čekala nabídka celkem čtyř spinningových jízd. Ale ne ledajakých. Tříhodinových maratonů! Pod vedením nejzkušenějších instruktorů z Čech i Slovenska se na spinnerech vystřídalo téměř 500 jezdců. Mezi nimi byly i mnohé sportovní osobnosti. Český reprezentant ve skoku na lyžích a zároveň patron Sportu bez bariér Jan Mazoch. Nebo další z patronů Jiří Ježek, zlatý paralympionik v cyklistice ze Sydney a Atén. Akce však nepřitáhla pouze špičkové sportovce. S velkým nadšením se jí zúčastnili členové klubu SKS Tricykl Blatná. 

Ti se zpočátku strachovali, zda nebudou pouze jakýmsi maskotem, který se na pódiu ukáže až při předávání šeku na podporu projektu. To potvrdila i slova paní Hany Kolínské, předsedkyně klubu tricyklistů. „Trošku jsem měla obavu z toho, jak lidé přijmou zcela obyčejné sportovce s dětskou mozkovou obrnou, které nezdobí žádná paralympijská medaile. Většina lidí se domnívala, že tricyklisté SKS Tricykl pobudou na pódiu pouze chvíli a poslouží jako dekorace při předávání šeků, a pak se tiše vytratí.“ Spinningové jízdy ale všechny obavy vyvrátily.


Akci na brněnském výstavišti provázela úžasná atmosféra, kterou paní Kolínská přirovnala k zahraničním soutěžím, kde diváci fandí do ochraptění. Sami účastníci si navíc nesmírně pochvalovali práci organizátorů. „Instruktoři měli hodiny skvěle rozvržené, kola byla báječně připravená a k tomu se starali, aby nám občerstvení podali přesně podle našich potřeb,“ liboval si Petr Prokeš, úspěšný tricyklista z MS a etapových závodů ve Španělsku.

Sportovci z Blatné si posunuli i vlastní sportovní hranice. Původně se měli při jízdách střídat, nakonec tříhodinový záběr zvládli celý! „Pochybovala jsem, zda takovou nálož zvládnu, ale na tom místě byla taková atmosféra a taková energie, že jsem myslela, že zvládnu všechno na světě,“ svěřila se další úspěšná tricyklistka Alice Armstarková.

Spinning na vstupném a prodeji cyklistických dresů vynesl 216 tisíc korun! Do poslední poputují na podporu Sportu bez bariér. „Rozhodli jsme se podpořit ty, kteří mají ve sportu jedinou bariéru – bariéru finanční. Proto jsme moc rádi, že můžeme pomoci tam, kde je skutečně zapotřebí,“ uvedl Aleš Krmíček ze společnosti Star Fitness, s.r.o, hlavního organizátora RAJEC SPINNING RIDE 2007.

 

Konto BARIÉRY je jeden z nejvýznamnějších charitativních projektů, který pomáhá tělesně, ale i smyslově postiženým lidem se zapojovat do života. Projekt existuje již třináct let a peníze získává většinou díky pravidelným příspěvkům dárců. Cca 40 000 lidí posílá na známé konto každý měsíc minimálně dvacet korun ze svého platu. Podporují jej ale i firmy. Například RWE Transgas, hypermarkety Globus, Microsoft, agentura Ogilvy&Mather, HVB Bank, Petrof a další. O rozdělení peněz rozhoduje Rada Konta BARIÉRY, ve které zasedají odborníci i známé osobnosti (mj. Jan Kačer, Jiřina Šiklová, Martin Bojar, Jaroslav Šturma, Běla Hejná, Jiří Lábus a další). Za období své činnosti rozdělilo Konto BARIÉRY částku 139.016.784,- Kč a podpořilo tak 8.696 projektů a žádostí.

Konto BARIÉRY, projekt Sport bez bariér

Sportovní projekt Sport bez bariér chce, stejně jako Konto BARIÉRY, pomáhat jednotlivcům i organizacím. Zaměřuje se především na podporu amatérských sportovních aktivit a chce pomáhat sportovním odvětvím a sportovcům, jejichž činnost není financována ze státních zdrojů a je často ohrožena. V roce 2006, kdy projekt vznikl, bylo podpořeno 50 žádostí (29 individuálních žadatelů, 21 organizací). Více informací o projektu naleznete na www.sportbezbarier.cz.
 
Kontakt:   Markéta Brůnová
Sport bez bariér, Nadace Charty 77/Konto BARIÉRY, Melantrichova 5, Praha 1
tel.: 224 214 452, mobil: 737 254 252, marketa.brunova@bariery.cz
 
 

Náhledy fotografií ze složky RAJEC SPINNING RIDE